Weber Klubben - Det officielle Weber grill community

 

border gfx

Genvej til alle temasider

Begynder tips & tricks
Weber Smokey Mountain Cooker
Weber Q
Weber Gasgrill
Weber Kuglegrill
Weber Bagning
American BBQ på grill
Weber Bagning
Weber Bagning
border gfx

 

border gfx
border gfx
 
 

BBQ’ens sande mester


BBQ’ens sande mester

Amerikansk barbecue er en stilart helt for sig – og en uimodståelig en af slagsen. Journalist Anne J. Thomsen rejste mod vest for at finde ind til sjælen af grillkulturen. Vi lægger ud med en snak med den mangedobbelte verdensmester i BBQ, Chris Lilly – for at finde ud af, hvordan barbecue og grillning adskiller sig fra hinanden.

Sig ”barbecue” til en amerikaner, og du rammer direkte ned i den amerikanske sjæl. Det er lige så ikonisk som amerikansk fodbold og apple pie tilsammen – lige så rødt, blåt og hvidt som Stars and Stripes. Hver stat har sine egne smagskombinationer – og hver familie sine egne BBQ-traditioner. Historien om amerikansk barbecue begyndte i sydstaterne, hvor slaverne og indvandrerne skabte kulturen ved at tilberede de lækreste og møreste retter ud af de billigste kødudskæringer. Men fattigmandskosten har siden bredt sig både til USA’s fancy restauranter og resten af verden.
 

Chris Lilly
JOB: Indehaver af de tre familie­restauranter Big Bob Gibson Bar-B-Q i henholdsvis Alabama og North Carolina
ØVRIGT: Indehaver af holdet ”Big Bob Gibson Competition Cooking Team”
RESULTATER: 8 State Championships, Grand Champion ved American Royal International Invitational Barbecue Contest, 11 verdensmesterskaber samt Grand Champion-titlen ved VM i 2000, 2003 og 2011


BBQ = minder

Kernen af barbecue må du dog stadig en tur til sydstaterne for at finde og smage. Chris Lilly, der flere gange er kåret som verdensmester i barbecue, bor da også i Decatur, Alabama, hvor han siden 1991 har stået i spidsen for den legendariske familierestaurant Big Bob Gibson Bar-B-Q.

Chris, for os skandinavere er barbecue lig med spareribs, hotwings og sådan noget. Hvad er det for dig?
- For os amerikanere er barbecue noget, vi alle er vokset op med. Uanset om vi selv barbecuer eller ej, så kender vi det alle fra vores barndom. Så barbecue er mere end bare mad – det er minder. Det er oplevelser – ja, hele pakken.

Men hvad er essensen af barbecue?
- Essensen er rent teknisk lav temperatur og indirekte varme. Vi tager store udskæringer – nogle af de værste – og gør dem møre og saftige. Og så bruger vi også en del røg til at give en god røgsmag.Grill vs. barbecue
Når Chris Lilly ikke driver de tre restauranter, konkurrerer eller optræder på tv, så rejser han USA tyndt og holder seminarer om grillning og barbecue. Han lægger nemlig vægt på, at der er forskel.
- Som jeg og folk i USA ser på barbecue, så handler det om at tilberede mad over indirekte varme ved lavere temperaturer. Når vi taler om at grille, så arbejder vi derimod med direkte varme og derfor højere temperaturer.

Hvornår gør du så hvad?
- Jamen, en tommelfingerregel er, at jo større udskæringen er, jo mere læner jeg mig op af barbecue, og jo tyndere udskæring, jo mere bruger jeg grillning. Det er egentlig ret enkelt.

Så det er ren teknik?
- Ja, på sin vis. Men barbecue handler jo om mere end temperatur og grillmetode. Måden, du bruger din tid på, dem, du er sammen med, hele atmosfæren omkring maden – dét er barbecue. Det er mere end maden på tallerkenen eller kødet på grillen. I forhold til grillning bliver der lagt flere kræfter i, og der bliver brugt mere tid. Når jeg inviterer dig til barbecue her i Alabama, så skal du huske din sovepose, for det er en lang proces. Det er grillning ikke på samme måde.

Er grillning så bare alt det nemme
– hotdogs, burgere og så videre?
- Ikke som jeg ser det. Jeg tænker typisk slet ikke på hotdogs og burgere, når jeg tænker på grillning. For mig handler det om lækre flankesteaks, kyllingebryst, fisk og så videre.Fingrene væk
Når Chris Lilly stiller op til konkurrencer, er det med et såkaldt ”pit” – en kæmpegrill, der kan tilberede en hel gris på en gang. Og hjemme i Alabama er det også nogle grill-monstre, der bliver brugt.

Sådan en ”smoker” koster jo flere tusinde dollars, men skal man have sådan en for at kunne barbecue?
- Absolut ikke. Du kan lave autentisk barbecue på stort set alt – ja, Det Danske Grilllandshold har jo vist, at man kan tage en Weber-kuglegrill og tilberede spareribs og pulled pork (nakkefilet, red.), der kan være med i toppen ved verdensmesterskabet. Så du skal ikke have dyre ting for at barbecue – du skal bare vide, hvad du laver.

Så hvad er hemmeligheden bag barbecue, Chris?
- Tålmodighed! Du bliver nødt til at være tålmodig. Og så handler det om at blive så dreven med tiden, at du ved præcist, hvordan kødet udvikler sig på grillen uden at kigge på det.

Er der noget, man bare ikke må gøre?
- Nej, for der er ingen absolutter inden for barbecue. For så længe du følger de grundlæggende principper, så skal det nok blive en succes. Det er det, der gør barbecue så speciel. Hvis der var en absolut måde at barbecue på, så ville det slet ikke være så populært, slet ikke så stor en passion – og slet ikke den gastronomi, det er i dag.

Kilde: 360° GRILL, 2012

border gfx

Kommentarer

    border gfx
    border gfx

    Tilføj kommentar

    border gfx